Tuholaiset ovat harvoin terveydelle haitallisia, mutta kiusankappaleista pääsee eroon kotikonstein.

Kuka hävittää?

  • Osakas hävittää kotinsa ötökät itse.
  • Rakenteissa pesivistä ötököistä ilmoitetaan huoltoyhtiöön tai hallitukselle, jolloin isännöinti harkitsee ja hallitus päättää niiden hävittämisestä.
  • Yhtiöjärjestyksellä kunnossapitovastuusta on voitu sopia toisin.
  • Vuokrataloissa vuokranantaja hävittää ötökät tarvittaessa. Vuokralaisen on ilmoitettava tuholaisista vuokranantajalle viivytyksettä.

Kuka korvaa?

  • Jos olet aiheuttanut ongelman omalla huolimattomuudellasi, vastaat ötököiden hävittämisestä jopa koko talosta.
  • Osakas ei saa alennusta vastikkeestaan, vaikka tuholais- tai jyrsijäongelma haittaisi asumista. Jos yksittäinen koti on ötököiden takia asuinkelvoton, alennukseen on oikeus. Alennus vastaa summaa, jonka taloyhtiö säästää, kun asuntoa ei käytetä.
  • Vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen, kun tuholaisongelma vaikeuttaa asumista ja vuokralainen on ilmoittanut siitä vuokranantajalle.

Yleisimpiä asunnon tuholaisia:

Torakat

Terveysriskin takia torakat on hävitettävä yksittäisen asunnon sijaan koko talosta. Ilmoita havainnostasi huoltoyhtiöön ja hallitukselle. Tarkasta matkatavarat ulkomailta tullessasi, sillä torakat tulevat yleensä ulkomailta.

Sokerimuurahaiset

Säilytä makeat elintarvikkeet kannen alla. Jos muurahaisia on paljon, niillä voi olla pesä taloyhtiön rakenteissa. Ilmoita huoltoyhtiöön ja isännöintiin.

Sokeritoukka

Pidä kosteat tilat kuten keittiö ja kylpyhuone mahdollisimman kuivina. Harvoin syytä hävittää.

Tekstiilituholaiset

Vaate- ja turkiskoi, turkiskuoriainen, vyöturkiskuoriainen, pilkkuturkiskuoriainen ja vyöihrakuoriainen ovat rakenteille yleensä vaarattomia. Pese käytettynä hankitut kalusteet ja vaatteet, käsittele ne torjunta-aineella tai pakasta ne vuorokaudeksi.

Seinäluteet

Pese lomavaatteet 60 asteessa ja pidä koti puhtaana. Vältä matkoilla käyttämästä hotellien vaatekaappeja.

Kirput ja punkit

Pidä lemmikkieläinten turkit puhtaana ja kotona hyvä siisteystaso.

Lähde: Isännöintiliiton jäsenohjeistus.